HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

5.2. Programozási feladatok

  1. Írjon programot, mely megkérdezi a felhasználó nevét, majd köszön neki, de úgy, hogy a nevén szólítja! (Pl.: Hello Kiss Attila!)

  2. Próbálja meg átalakítani a fejezetben tárgyalt, a kör kerületét és területét kiszámító programunkat úgy, hogy az ne egy kör, hanem egy négyzet kerületét és területét számítsa ki!

  3. Az előző programot módosítsa úgy, hogy téglalapok kerületét, területét is ki tudja számítani! (Szükség lesz újabb változó bevezetésére.)

  4. Írjon programot, mely egy háromszög oldalainak hosszát olvassa be a billentyűzetről, majd megmondja, hogy a háromszög szerkeszthető-e! (A háromszög szerkeszthető, ha az (a+b>c) és (a+c>b) és (b+c>a) feltétel teljesül.)

  5. Olvasson be a billentyűzetről egy számot és mondjuk meg, hogy a szám negatív, vagy pozitív!

  6. Kérjen be a billentyűzetről két számot, majd írja ki azok összegét, különbségét, szorzatát és hányadosát a képernyőre!

  7. Készítsen programot, mely logikai true/false értékeket olvas be a billentyűzetről! True esetén a képernyőre az IGAZ szót írja ki a program!

  8. Írjon programot, mely beolvas egy számpárt a billentyűzetről, majd kiírja a két szám számtani közepét!

Programozás tankönyv

V. Fejezet