HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

2.5. Eljáráshívás az assembly nyelvben

Az assembly nyelv elvileg ad lehetőséget eljáráshívásra is az alábbi formában:

ELJARASHIVAS kiiras

@kiiras:

VISSZATÉRÉS_A_HÍVÁST_KÖVETŐ_UTASÍTÁSRA

A ’kiiras’ itt valójában címke (programsort jelölő név), de megfelel az eljárásnév primitív fogalmának. A nevesített címkék egy jó névválasztással, nagyon sokat könnyítenek a programkód olvashatóságán.

A probléma nem is itt rejtőzik, hanem hogy az eljárásnak hogyan adunk át paramétereket? Illetve, ha ez nem eljárás, hanem függvény, akkor hol kapjuk meg a visszatérési értéket? Illetve honnan tudjuk, milyen típusú adattal, értékkel tér vissza az adott függvény?

A fenti kérdésekre a válaszokat maga az assembly nyelv nem tartalmazza. Paraméterek átadására például több mód is van – csakúgy mint a függvények visszatérési értékének visszaadására. Ezeket a lehetőségeket maga a gépi kód tartalmazza, és az assembly nyelv értelemszerűen átvette.

A programozók szívesen fejlesztettek általános, újra felhasználható eljárásokat és függvényeket, melyek segítségével a programok fejlesztési ideje, és a tesztelési ideje is alaposan lerövidült. De ezek egymással való megosztása a fenti akadályok miatt nehézkes volt. Egy másik programozó által fejlesztett, nem megfelelően dokumentált eljárás felhasználása a kódban néha több energia felemésztésével járt, mint újra megírni a szóban forgó eljárást.