HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

16.2.2. A finally blokk

Sokszor lehet szükség arra is, hogy egy program részlet hibás és hibátlan működés esetén is lefusson. Tipikus példa erre a fájlkezelés, ahol a megnyitott fájlt hiba esetén is le kell zárni. Az ilyen típusú problémákra nyújt megoldást a finally kulcsszó.

A finally blokkban elhelyezett kód mindig lefut, függetlenül az előtte keletkezett hibáktól. (Nem igaz ez arra az esetre, ha a program végzetes hibával áll le.)

A következő példa bemutatja, hogyan alkalmazhatjuk a nyelv finally kulcsszavát:

int a=0;

double c;

try

{

c=10/a;

}

catch (ArithmeticException ar)

{

Console.WriteLine("Aritmetikai hiba : {0}",ar);

}

finally

{

Console.WriteLine("A program ezen része

mindenképpen lefut");

}