HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

16.37.1. A fontDialog

A FontDialog elindítása és a fontkészlet kiválasztása a következő módon történik: a fontDialog ShowDialog() eseményével tudjuk aktivizálni azt a párbeszéd panelt, melyen a felhasználói beállítások elvégezhetőek, majd a megfelelő komponens fontkészletéhez hozzárendelhetjük a felhasználó választásának eredményét, vagyis a kívánt font típust.

private void button1_Click(object sender, System.EventArgs e)

{

fontDialog1.ShowDialog();

listBox1.Font=fontDialog1.Font;

}

Az eljárás hatására a listBox-ban tárolt szöveg fontja a fontDialog-ban kiválasztott font tulajdonságait kapja meg.

Amennyiben programot szeretnénk készíteni a fontDialog komponens kipróbálására, helyezzünk a Form-ra egy listBox-ot, egy fontDialog-ot és egy nyomógombot (button)!

A listBox Items tulajdonságánál gépeljünk tetszőleges szöveget a listBox-ba, a nyomógomb eseménykezelőjébe pedig a fenti programrészletet írjuk! (Csak a függvényben lévő utasításokat gépeljük be, mivel a nyomógombhoz tartozó függvényt a .NET elhelyezi a kódban!)

A futtatáskor a következő kimenet látható:

Az C# nyelv vizuális részében található többi dialógus is hasonló módon működik. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a fontosabbakat.

Színek kiválasztása

colorDialog

Font megváltoztatása

fontDialog

Nyomtatási kép

printDialog

Fájl megnyitása

openFileDialog

Fájl mentése

saveFileDialog