HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

18.2. SQL Server Enterprise ManagerAz SQL Server és az MMC

SQL Server Enterprise Manager a fő adminisztrációs eszköz a Microsoft® SQL Server™ 2000-hez, és biztosítja az Microsoft Management Console (MMC)–t, egy jól használható felhasználi felületet, mely a felhasználó számára lehetővé teszi, hogy:

  • Meghatározhatunk szervercsoportokat a futó SQL Serveren.

  • Egyedi szervereket is bejegyezhetünk egy csoportba.

  • Az összes bejegyzett SQL server konfigurálása.

  • Létrehozhatunk és adminisztrálhatunk minden SQL Server adatbázisokat, objektumokat, login-okat, felhasználókat és engedélyezéseket minden bejegyzett szerverre..

  • Meghatározhatunk és elvégezhetünk minden SQL Server adminisztrációs feladatot minden bejegyzett szerveren.

  • Szerkeszthetünk és tesztelhetünk SQL utasításokat, Batch-eket, és szkripteket interaktívan az SQL Query Analyzer segítségével.

  • Segíségül hívhatjuk a sok előre elkészített varázslót az SQL Serverhez.

MMC egy olyan eszköz, mely egy általános felületet biztosít különböző szerver alkalmazások menedzselésére egy Microsoft Windows® hálózatban. Server alkalmazások létrehoznak egy komponenst, melyet az MMC használ, azáltal az MMC felhasználók egy felhasználói felület segítségével menedzselhetik a server alkalmazást. SQL Server Enterprise Manager a Microsoft SQL Server 2000 MMC komponense.

Az SQL Server Enterprise Manager elindításához válasszuk ki az Enterprise Manager ikont a Microsoft SQL Server programcsoportban. Amelyik gépen Windows 2000 fut, ott ugyanúgy indíthatjuk az SQL Server Enterprise Managert a Felügyeleti Eszközökben a Vezérlőpultban. Az MMC beillesztések is a Felügyeleti Eszközökből indíthatók. Ehhez nem kell alapbeállításként engedélyeznünk gyerekablak nyitásának lehetőségét. Ez az opció csak az SQL Server Enterprise Manager hasunálatához kell.

Megjegyzés  Ha bejegyzünk egy új SQL szervert a Felügyeleti Eszközökben, és utána vagy bezérjuk a Felügyeleti Eszközöket, vagy egy másik számítógéphe csatakozunk, a szerver már nem fog látszani a Felügyeleti Eszközökben. A bejegyzett szerver a SQL Server Enterprise Managerben fog látszódni