HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

18.7. Mint a példaprogramban is látható, a változók típusa meg kell, hogy egyezzen a kinyert sorok oszlopainak típusával.

A kurzor bevezetése abból áll, hogy megadjuk a kurzorhoz rendelendő nevet, illetve a végrehajtani kívánt SELECT utasítást. A SELECT utasítás addig nem hajtódik végre, amíg a kurzort meg nem nyitjuk. A kurzort a DECLARE utasítás használatával vezetjük be.

Mint láthatjuk, a kurzor megnyitása az OPEN paranccsal történik.

Ahhoz hogy a sorokat ki tudjuk olvasni a kurzorból, a FETCH utasításra van szükségünk. A kurzorban számos sor lehet, így egy WHILE ciklust, s a @@FETCH_S_TATUS -t kell alkalmaznunk annak megállapítására, hogy a ciklusnak mikor kell véget érnie.

A @@FETCH_STATUS függvény visszatérési értékei:

  • 0: A FETCH utasítás sikeresen visszaadott egy sort,

  • -1: A FETCH utasítás hibázott, vagy a kért sor az eredményhalmazon kívülre esett,

  • -2: A lekért sor hiányzik.

A kurzort a CLOSE utasítással zárhatjuk be, s a DEALLOCATE utasítással a kurzorra való hivatkozást, mellyel felszabadíthatjuk az általa használt rendszererőforrásokat.