HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

16.13. RadioButton

A CheckBox és a RadioButton a funkciója ugyanaz. Mindkettő lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy listából válasszon. De amíg a CheckBoxnál a lista elemeinek kombinációját választhatjuk ki, addig a RadioButtonnál már csak a lista egy elemét.

A RadioButton meg tud jeleníteni egy szöveget, vagy egy képet, vagy mindkettőt.

Amikor a felhasználó kiválaszt egy RadioButtont egy csoportból akkor a többi automatikusan üresre változik. Minden RadioButton ami egy adott konténeren belül van (mint pl. egy form) egy csoportot alkot. Ha egy formra több csoportot akarunk rakni, akkor minden egyes csoportnak helyezzünk el egy konténert a formon (mint pl. GroupBox, Panel).

A Checked tulajdonsággal tudjuk lekérdezni és beállítani a RadioButton állapotát. A RadioButton úgy nézhet ki mint egy nyomógomb, vagy úgy mint egy hagyományos RadioButton. Ezt az Appearance tulajdonság határozza meg.

Példa kód:

private void InitializeMyRadioButton()

{

// RadioButton létrehozása és inicializálása.

RadioButton radioButton1 = new RadioButton();

// RadioButton nyomógombként való megjelenítése.

radioButton1.Appearance = Appearance.Button;

// A Click esemény hatására történő kinézet frissítés kikapcsolás.

radioButton1.AutoCheck = false;

// A RadioButton hozzádása a formhoz

Controls.Add(radioButton1);

}