HIK Elektronikus Felsőoktatási Tankönyv- és Szakkönyvtár
A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő által közvetített digitális tartalmat a felhasználó a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. 33. paragrafus (4) bekezdésében meghatározott oktatási, illetve tudományos kutatási célra használhatja fel. A felhasználó a digitális tartalmat képernyőn megjelenítheti, letöltheti, arról elektronikus adathordozóra vagy papíralapon másolatot készíthet, adatrögzítő rendszerében tárolhatja. A Kempelen Farkas Felsőoktatási Digitális Tankönyvtár/vagy más megjelenítő weblapján található digitális tartalmak üzletszerû felhasználása tilos, valamint kizárt a digitális tartalom módosítása és átdolgozása, illetve az ilyen módon keletkezett származékos anyag további felhasználása.

16.22. Panel

Vannak olyan komponensek, amelyek képesek más komponensek tárolására. Ilyen tulajdonsággal rendelkező komponens a Panel. A Panel komponenshez az elemeket a tervezési idő alatt adjuk hozzá (pédául megtervezünk egy eszközsort). Amikor egy komponenst elhelyezünk a Panelen, akkor létrejön egy új szülő-gyermek kapcsolat a komponens és a Panel között. Ha a tervezési idő alatt valamilyen műveletet végzünk a Panellel (mozgatás, másolás, törlés stb.),

akkor az érinti a tárolt komponenseket is.

A komponensek csoportba foglalásához először adjuk az alkalmazásunk Formjához a Panelt. A Panel komponens kijelölése után a szokásos módon elhelyezhetjük benne a komponenseket.

Enadbled:

Ha a Panel Enabled property-je false-ra, inaktívra van állítva akkor a Panel komponensei is inaktívak lesznek. Ilyenkor a menüelem szürke színnel kerül kijelzésre és nem választható ki.

Panel.Enabled=false;

Például ha egy gomb Enabled tulajdonságát inaktívra állítjuk akkor nem tudunk a gombra kattintani.

Button.Enabled=false;

BorderStyle:

A Panel BorderSytle property-nél három beállítás közül válaszhatunk:

- None: a Panel nem különböztethető meg a Formtól, ez az alapbeálítás (a default) is.

- FixedSingle: a Panel körül jól látható keretet kapunk

panel1.BorderStyle = System.Windows.Forms.BoderStyle.FixedSingle;

- Fixed3d: a Panel jól elkülöníthető a Formtól

panel1.BorderStyle = System.Windows.Forms.BorderStyle.Fixed3D;